A-nest van Kayla en Midge

                                            1 september 2013

 

De dekking

Direct bij terugkomst van onze vakantie Hongarije, zaterdag 22 juni 2013 werd Kayla loops. Dit hadden we nog niet verwacht, maar vanaf 2 juli was ze 10 dagen loops en gaf ze nog niet aan dat ze gedekt wilde worden en Midge deed ook nog geen toenaderingen. Pas donderdagochtend 5 uur deed Midge zijn 1e onhandige poging.

We hebben Ton Boxman uit Nunspeet , de enige dekmeester in Europa, gebeld en konden direct komen. Daar heeft Midge zijn 1e dekking gedaan om 10.45 uur in alle rust en een ontspannen sfeer. Dezelfde dag na 18.00 uur de 2e dekking met een beetje ondersteuning van mij gewoon bij ons in de achtertuin. Vrijdag 5 juli volgden de 3e en de 4e dekking bij ons thuis. De laatste rond middernacht geheel zelfstandig. De koppeling duurde meer dan ¾ uur! Spannend en nu maar een maand afwachten of Kayla het aangenomen heeft.

 Maandag 5 augustus, de 32e dag na de 1e dekking wordt er een echo gemaakt van Kayla`s buik. Tot nu toe weinig van een buikje te zien, dus eerst zien dan geloven! Gelukkig blijkt er op de echo zeker 3 pups te zien te zijn. De hele baarmoeder van Kayla is 3 cm in doorsnee. Als je goed kijkt zie je 3 witte draadjes/wormpjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De dracht

Nu nog precies een maand te gaan, waarin de pups het hardst groeien in de 2 laatste weken.

Kayla blijft aktief en we moeten haar afremmen om bijvoorbeeld niet van de hoge rand van een sloot te springen. Er is nog weinig te zien aan Kayla en schatten dat er niet zoveel pups in haar buik zitten. Ik denk steeds 6 en Sindy droomt over 4 pups. Het is afwachten. Voor de geboorte hebben we op een gegeven moment 5 reserveringen voor 2 teefjes en 3 reutjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kayla 40 dagen drachtig; dinsdag 13 augustus `13.

 

Woensdag 28 augustus is Kayla 55 dagen drachtig. Ze gaat nog graag mee een uur wandelen en zwemmen in het Tripsbos in Trips Compagnie. De laatste weken is pas een buikje te zien en werden haar tepels groter. Het haar rond de tepels viel uit. Af en toe kon je wat voelen bewegen onder een beetje druk van een hand op haar flanken.

 

De bevalling

De bevalling van Kayla was tussen woensdag 3 september en vrijdag 6 september uitgerekend. De 61e en de 63e dag van de dracht.

Zondag 1 september 2013, de 59e dag van de dracht, `s morgens om 6 uur was Kayla`s temperatuur gezakt van 37,7 (normale temperatuur) naar 36,9  en ging aan het eind van de dag weer iets omhoog. Een teken, dat de bevalling niet lang op zich zou laten wachten. We wachtten nog maar af. Ze was nog niet erg onrustig. Maar wel telkens in de tuin plassen en kleine poepjes doen. Wel de al eerder vertoonde nestdrang als zich willen verstoppen, kuilen graven in de tuin, naar boven onder het bed van Sindy willen, in de badkamer krabben, haar werpkist omwoelen en krabben.

 Dat laatste werd tegen 19 uur steeds erger en ze begon flink te hijgen. Kroop zelfs op ons bed en toen dat niet mocht, ging ze het oude dekbed in de werpkist in kleine stukjes scheuren.

 

 Om 10.10 uur kwam pupje 1, een teefje (roze): was even schikken omdat het zo klein was (nog wat nat 252 gram!), ook na het droogwrijven, bleef het wat slap en kon niet meteen drinken. We hebben het een klein beetje puppymelk gegeven, dat we in het kraampakket hadden. En verder onder de lamp goed warm gehouden. Het wachten was op grotere en sterkere pups, die de tepels konden activeren, zodat dit kleintje toch moedermelk kon drinken.

 Om 10.25 uur kwam pupje 2, een reutje (blauw), ook een kleintje van 253 gram.

De vacht heel geel. Ook hij moest op zijn grootste broer wachten totdat hij wat moedermelk kon drinken.

 Om 11.45 uur kwam pupje 3, het grootste reutje(groen) van 378 gram.

Hij kon meteen drinken en heeft de tepels geactiveerd voor zijn kleinere zusje en broertje.

 Alle 3 geboren op 1 september.

Het was inmiddels 2 september geworden.

Om 1.15 uur werd pupje 4, het derde reutje (geel) van 336 gram geboren.

Het kwartet was kompleet. Er moest er nog zeker 1 komen. Ondertussen konden de 4 pups drinken en Kayla ook. Zij had het erg warm. Na ruim een uur had Kayla een paar weeën, waarbij ze haar rug helemaal kromde en kreunde, maar er kwam niets. Kayla moest tussendoor naar buiten om te plassen. Een tijdje later weer weeën en Kayla kreunde er niet alleen bij, maar piepte zelfs. Twee uur was inmiddels voorbij en er was nog niets. Even contact gezocht met de dokterspost en terwijl ik de telefoon nog in de hand had, piepte Kayla hard , ging staan en er kwam een grote kop te voorschijn. Kayla had het er erg moeilijk mee. Bij de volgende weeën heb ik de pup eruit getrokken. Door de spanning zijn er geen 1e foto`s gemaakt. Daarom een foto van de 2e dag naast haar kleine zusje roze.

Om 3.55 uur werd pup 5(paars) geboren, een grote teef van 404 gram.

 We deden alle vuile handdoeken en dekbedovertrek in een wasmand. De plastic werpkistbekleding en onderleggers in de afvalbak. Jan Willem en Sindy gingen slapen, zodat ze mij later in de ochtend konden aflossen. Ik bleef bij Kayla en de 5 pups om de 2 kleinsten te ondersteunen met drinken. Ik zou bijna Jan Willem wakker maken, toen Kayla weer weeën kreeg.

Eerst dacht ik een nageboorte, maar ineens,

 Om 6.45 uur was daar als verrassing pupje 6 (rood), het kleinste reutje van 210 gram!!

Hij was nog lichter dan zijn 2 eerste zusje en broertje, maar dronk gelukkig wel meteen.

 

Ook van deze verrassing geen 1e foto direct na de geboorte (Sindy was al naar bed). Daarom 1  van de dag erna:

Toen waren het er 6!

 

 

.

 

                                                                               

 

                                                                                

 

 

                                                               Week 1

                             Maandag 2 september tot en met zondag 8 september.

 

De eerste 2 dagen waren spannende dagen en 2 wakende nachten voor mij om de 2 kleinsten, vooral pupje roze. Ze moesten de 1e dagen genoeg drinken en aankomen. Kayla was de eerste dagen ook nog onhandig en had veel bevestiging van mij nodig, dat ze het goed deed. Ze leerde voorzichtig te gaan liggen en zich te ontspannen of te slapen als de pups dronken. Ze werd snel een heel zorgzame moeder, die de 1e dagen nauwelijks uit haar kist kwam, alleen om snel te plassen. Zelfs haar kwark en eten moest ik haar brengen. Midge mocht voorlopig niet in de buurt van de pups komen en had erg respect voor Kayla.

Kayla had nog verhoging en speelden haar hormonen erg op, wat zich uitte in de nestdrang net als vlak voor de bevalling. Zo was het onderlaken van ons bed aan het eind van de week kapot gekrabd. Maar de 2 dagen zorg maakten langzaamaan plaats voor steeds meer genieten van het snel groeiende 6-tal. Kwam pupje roze de 1e nacht nog maar 10 gram aan en blauw 14 gram toch was dat een positief begin.

 

Op de 7e dag hadden alle pups hun geboortegewicht verdubbeld, behalve pupjes roze en rood, die hadden nog een dag extra nodig.

 Kleur pup:           roze      blauw   groen    geel     paars    rood

Gewicht 1e dag:   256gr    246gr    338gr   296gr   362gr   260gr

Gewicht  7e dag:  468gr    552gr    780gr   648gr   778gr   578gr

 

Het geboorteformulier werd opgestuurd naar de Raad van Beheer. De pups kregen een naam.

De 4 reutjes blauw, groen, geel en rood en de betekenis van hun naam:

 -Astor (nr.2) = Havik (oud Engels),

  

-Argos (nr.3) = Witte jachthond van Odysseus (Griekse mythologie),

 

-Arco (nr.4) = Strijkstok van een instrument,

 

-Andor (nr.6) = Adelaar, donder (Noorse jongensnaam).

 

De 2 teefjes roze en paars kregen namen afgeleid van Kayla:

 

-Ayla (nr.1) = Sterrenkrans rond de maan,


-Ayka (nr.5) = Aika is mensenvriend (Japans).

 

 

Woensdag ontdekten we, dat 3 reutjes wolfsklauwtjes hadden aan 1 of 2 achterpootjes. Astor en Argos 2 en Arco 1 aan z`n linker achterpootje. Aangezien ze binnen 4 dagen na de geboorte verwijderd mogen worden, voor donderdag meteen een afspraak bij de Dierenkliniek Noord Nederland gemaakt. Later zou vallen onder amputatie en dat is bij de wet verboden. Sindy ging mee en hield het mandje met een kruikje en de 3 pupjes op schoot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste autorit en kennismaking met de dierenkliniek hebben ze goed doorstaan. Ze kregen een verdoving in hun pootjes en de doktersassistente knipte het velletje met nageltje eraf en brandde het daarna snel dicht. Ze piepten maar even en sliepen daarna rustig in hun mandje verder. Alleen Argos hield zijn linker wolfsklauwtje, omdat daar al een botje in zat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 De week werd gezellig afgesloten met kraamvisite in het weekend. De pups hadden hun 1e ervaringen met verschillende mensengeuren en kinderhandjes. Midge vond al die aandacht ook heel gezellig en liet zich van zijn beste kant zien door rustig bij de visite te komen zitten en te vragen om een aai en een koekje.

                                                                 

                                                                           Week 2

                                      Maandag 9 september tot en met zondag 15 september.

 

Deze week werden de lintjes voor de 2e keer vervangen door groteren.

Alle 6 passen nog in een kratje:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Knuffels werden in de werpkist gedaan, zodat ze de nestgeur gaan aannemen. Elke pup krijgt een knuffel mee als ze naar

hun nieuwe nest gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Later in de week kregen ze hun 1e echte Trixi-halsbandjes om.       De pups deden nog niets anders dan slapen en

                                                                                                      dringen voor de beste plaats om te drinken. Ayla (kleinste

                                                                                                      roze) doet niet onder voor haar grotere broers en zus.

Vanaf woensdag, de 10e dag, gingen de oogjes een beetje open. Aan het eind van de week deed pupje rood Andor zijn 1e wankele stapjes op 4 pootjes.

De hele week stond in het teken van kraambezoek; woensdagmiddag mocht de allerkleinste bij de puppy’s in de bak:

 

Onze dochters Marga en Sindy waren er vrijdag.

Zaterdag- en zondagmiddag de nieuwe baasjes uit Wildervank en Yde, Groningen.

Als afsluiting van de week op zondagmiddag kwam 1 enthousiaste groep van 4 bewoners met hun begeleidster van mijn werk uit Assen, de puppy`s bekijken. Iedereen kreeg een puppy op schoot.                                      

Midge gedroeg zich zeer sociaal en rustig. Een bewoner had een pluche puppy mee, waar Midge graag mee wilde spelen en 1 keer voorzichtig beetpakte en op de grond legde.

 

 

 

 

  De gewichtjes aan het eind van week 2:

  1.Ayla (roze): 722 gram.

  2.Astor (blauw): 1100 gram.

  3.Argos(groen): 1300 gram.

  4.Arco (geel):1150 gram.

  5.Ayka(paars): 1420 gram.

  6.Andor(rood): 1130 gram.

 

 

                                                           Week 3

                        Maandag 16 september tot en met zondag 22 september.

 

Maandagochtend met pupje roze (722 gram) en haar grote zus paars (ter vergelijking, 1420 gram) naar de dierenarts in Veendam geweest. Was even schikken, omdat Ayla sinds zondag niet meer dronk en aankwam. Haar kleinste broertje rood was 500 gram in de 2e week aangekomen, terwijl zij daar 2 weken over had gedaan. Ze zou het toch niet na 2 weken alsnog opgeven? Ze was zo moe en slap. Kayla toonde zich een echt bezorgde moeder. Ze bleek niets te mankeren (geen hartafwijking). Ze kreeg een ontkrampingsspuitje, omdat bij verstopping de pup niet drinkt en piept. Weer wat geleerd. `s Middags poepte ze en dronk ze gelukkig weer. Omdat we al waren begonnen met puppymelk bijvoeren, kreeg ik 1 ml spuitjes mee. Ze accepteerde de rubberen speen niet. We gingen haar per dag 6 keer 6ml bijvoeren.

De nageltjes werden voor het eerst geknipt. Was echt nodig, maar ik had het nog uitgesteld, omdat ik het best eng vond om te doen. Gelukkig hadden ze allemaal witte nageltjes zodat je het leven goed kon zien. Uiteindelijk lukte het alle 133 nageltjes te knippen met een speciaal schaartje uit het kraampakket. (Inclusief de 12 duimpjes aan de voorpootjes en het ene wolfsklauwtje van Argos). Terwijl ze na het drinken in de kist lagen te slapen, kon ik er gemakkelijk bij.

Dinsdag was het kinderpuppyknuffelmiddag. (Schoon)zus Joke kwam met haar kleinkind Norah. Tineke met haar kinderen Charissa en Bryan. Buurmeisje Annegre met  2 vriendinnetjes genoten volop. Wat een feest en voor ons weer puur genieten

van de combi  6 kinderen en 6 pups.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                             Puppy Groen en Paars.

Nadat ik voor mijn werk 24 uur afwezig was geweest, donderdag samen met Jan Willem de werpkist in de huiskamer gezet. Kayla ging ons al veel meer opzoeken voor het eten en de gezelligheid. En `s nachts hoefden we er bijna niet meer uit, alleen `s morgens vroeg om 5 uur. Voor de pups, die nu de ogen en oren geheel open hebben, is het goed alle normale huiselijke geluiden te ervaren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat groeien de pups hard! Bijna elke dag worden de halsbandjes wijder gemaakt. Ze kunnen heel hard keffen en beginnen met elkaar te stoeien door in de melkbekjes te happen.

De tandjes komen door. Dit betekent dat het afspenen kan beginnen. Zaterdag krijgen ze voor het eerst geitenmelk op een schoteltje. Zondag, de 2e keer drinken ze zelfstandig uit de puppytrog. Behalve Ayla. Die krijgt voorlopig puppymelk met een spuitje van 6ml per keer bijgevoerd.

250 

 

 

 

 

 

 

 

 

Argos valt met zijn neusje in de melk in slaap:

Vrijdag kwamen Heidi en Nico Ahuis uit Wildervank hun reupup knuffelen en

Nima en familie (Hilly en kids Maral en Jomin) uit Yde.

Zaterdag kwamen Margo (met Andor, rood, op schoot) en Jaap uit Zwolle op bezoek en Midge werd niet vergeten.

 

Halverwege de week kregen we per mail een annulering voor een reupup. Ik zette een oproep op facebook en in het weekend een nieuwe advertentie op marktplaats. Gelukkig wilde familie Boss uit Paterswolde heel graag het 6e reupupje.

 

De puppen in volgorde van geboorte en hun gewicht aan het eind van week 3:

 1.Ayla (roze) =  964 gram.

 2.Astor (blauw) = 1590 gram.

 3.Argos (groen) = 1830 gram.

 4.Arco (geel) = 1620.gram.

 5. Ayla (paars) = 1950 gram.

 6. Andor (rood) = 1530 gram.

 

                                                      Week 4

                   Maandag 23 september tot en met zondag 29 september `13.

 

Deze week mag  papa Midge in de buurt van de pups. Een echt gezinnetje zo:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De tandjes zijn helemaal door en sommigen (Argos) hebben hele lange scherpe hoektanden. Kayla vindt het drinken minder prettig en er is niet genoeg plaats meer voor alle 6 de pups tegelijk. Het is een enorm gedrang om de beste plaats.

Ze worden al groot en reageren op mijn stem als ik ze roep: "Puppy`s!".

Tijd voor het afspenen. Dinsdag krijgen ze voor het eerst rijstebloempap van geitenmelk.

 

 

 

 

 

 

 

 

In de loop van de week maakte ik die steeds dikker. Pupje roze Ayla doet het er zo goed op, dat ze niet meer bijgevoerd hoeft te worden met de spuitjes puppymelk.

 

Ze krijgen hun 2e wormenspuitje. De halsbandjes moeten weer wijder en bij Argos en Ayka bijna op z`n wijdst.

 Na het pap-eten gaan de pups steeds langer spelen en stoeien met elkaar. Ze ontdekken de gang, huiskamer en de tunnel. Tussen het spelen door gauw even een flinke teug melk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook deze week veel gezellig bezoek:

Dinsdagmiddag kwam (schoon)zus Joke met haar

kleinkinderen Rowan en Norah. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heel vertederend toen Rowan “slaap hondje slaap” ging zingen en zich vervolgens afvroeg hoe je ze weer wakker kon krijgen; nou dan roep je toch:”kukeleku!”. En de hondjes deden zowaar hun kopjes omhoog!

Voor Norah was pupje roze Ayla favoriet.

Donderdag kwam een buurvrouw Jannie puppy`s kijken en kreeg van haar een extra onderlaken, onmisbaar voor de opvang van de vele plasjes en poepjes.

Vrijdag waren onze dochters Marga en Sindy er weer en maakten de portretjes bij mooi zonnig weer.

Zaterdagmiddag heel gezellig 2 families heerlijk buiten bij de vijver, Nima en familie uit Yde en Peter Boss en familie uit Paterswolde. Jammer dat ik om 17 uur werken moest. Zondag kwam Marga nog een keer puppyknuffelen.

Ze werd flink aangevallen door 2 stoere pups.

 

 

    Tenslotte de puppy gewichtjes aan het eind van week 4:

     1.Ayla = 1340gram (is in 1 week 370 gram aangekomen!).

     2. Astor = 2300 gram (710 gram aangekomen)

     3. Argos = 2520 gram (710 gram aangekomen)

     4. Arco = 2110 gram (450 gram aangekomen)

     5. Ayka = 2670 gram (730 gram aangekomen)

     6. Andor = 2020 gram (520 gram aangekomen)